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Re: Advisory Opinion 97-03

Dear Judge Yeargan:

Your letter of April 25, 1997 advises us that on taking office on January 1 you sold your
law office personal property 10 an attorney, who continues t0 rent office space from you. In

addition to maintaining a private practice, the attorney is a part-time prosecuting attorney.

Canon 3E requires that judge disqualify himself or herself in any proceeding in which the
judge’s impartiality might reasonably be questioned. It is the opinion of this committee that
reasonable individuals, within and without the legal community, might question the impartiality of
a judge who has an on-going financial relationship as landlord of one of the attorneys. See
Shaman, Lubet & Alfini, Judicial Conduct and Ethics (2nd ed. 1995). § 4.19. The judge has the
duty to raise the issue of disqualiﬁbation even if the attorneys do not. Edmonson v, Fars, 263
Ark. 505, 565 S.W. 2d 617 (1978). Accordingly, in any proceeding, whether civil or criminal, in
which the attorney appears of is the attorney of record, you should recuse. Inthe alternative, you
may disclose on the record the basis for your disqualification. Pursuant to Canon 3F, you “may
ask the parties and their lawyers to consider, out of the presence of the judge, whether to waive
disqualification”. An agreement of all that you should not be disqualified should be incorporated
into the record.



We also note that Canon 4D(1) states that “A judge shall not engage in financial and
business dealings that: . . . (b) involve the judge in frequent transactions or continuing business
relationships with those lawyers or other persons likely to come vefore the court on which the

judge serves”. The purpose of this rule is to minimize the potential for disqualification and to
avoid creating an appearance of exploitation of office or favoritism.

We have no way of knowing how frequently the issue of disqualification will arise in this
context. However, we do note that the Compliance section of the Code of Judicial Conduct
requires the judge to comply with the business provisions of the code “as soon as reasonably
possible and shall do so in any event within the period of one year”.

Sincerely,

r the Committee
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