
 
August 4, 2008 
 
Mayor  Billy Ray McKelvy 
DeQueen City Hall 
220 N. Second St. 
DeQueen, Arkansas 71832 
 
District Judge Stephen Tedder 
Suite 101-B 
300 W. Collin Raye Drive 
DeQueen, Arkansas 71832 
      Advisory Opinion   2008-04 
 
Dear Mayor McKelvy and Judge Tedder: 
 
 You have asked whether the City of DeQueen may hire Judge Tedder to provide legal 
services to the city as a part-time city attorney.  Judge Tedder had been the city attorney for a 
number of years before going on the bench.  Your letter states that he would not be prosecuting 
any cases in District Court.  His role would be to serve as legal advisor to the City Council, city 
officials, city boards and commissions, to draft ordinances and resolutions, and to perform 
similar tasks.  You further recognize that Judge Tedder would be required to recuse in any 
instance regarding the validity or enforcement of an ordinance.  
 
 Part-time district judges are permitted to have private law practices.  However, it appears 
to us that a broader issue exists.  Under the Code of Judicial Conduct a district judge, as a 
continuing part-time judge, is required to comply with Canon 3(E), which governs 
disqualification.  In particular, Canon 3(E) states:  “A judge shall disqualify himself or herself in 
a proceeding in which the judge’s impartiality might reasonably be questioned. . . . ” 
 
 If Judge Tedder were engaged in private practice and represented a client in a single 
transaction,  he would be required to disqualify himself whenever that client came before him in 
a proceeding, even if the particular proceeding were unrelated to his representation of the client.  
The reason for the recusal is that his impartiality might reasonably be questioned because he was 
receiving fees from the client.  That same principle applies when the client is a governmental 
entity.  Judge Tedder would be paid by the City.  Accordingly, in our opinion he would be 
required to disqualify himself in every matter in which the city was a party to the action.  He 
would be required to recuse when the city was prosecuting traffic offenses and other 
misdemeanors, when the city was enforcing ordinances, and when the city is involved in any 
manner as a party.  Such conflicts are, of course, waivable under Canon 3(F).  
 
 The Code of Judicial Conduct does not prohibit Judge Tedder and the city from entering 
into an agreement for legal services.  But Canon 3(A) states that “the judicial duties of a judge 
take precedence over all the judge’s other activities.”  An agreement that would result in 
excessive recusal would therefore be inappropriate.  
 
For the committee, 
 
Howard W. Brill 


