
       
 
 
    
 
 
 
 
       June 8, 2004 
 
 
Honorable John Homer Wright 
Circuit Judge-Division One 
18th Judicial Circuit-East 
501 Quachita Ave., Suite 301 
Hot Springs, Arkansas 71901 
 
 

Advisory Opinion 04-2005 
 
Dear Judge Wright: 
 
You have asked this committee whether you can serve as a trustee of a life insurance trust. The 
trust has been established by a long-time friend; you would serve without compensation; your 
role would be limited to overseeing compliance with statutes and regulations; you would not be 
giving investment advice; counsel for the trust would handle all legal maters.  
 
The Arkansas Code of Judicial Conduct  is clear and unambiguous: "A judge shall not serve  
as...trustee..., except for the estate, trust or person of the judge's family..."  Canon 4(E)(1).  The 
Code does not allow exceptions regardless of what may appear to be appropriate circumstances.  
 
The task of this committee is to interpret and apply the Code as adopted by the Supreme Court. 
We have previously stated that we have no authority to rewrite the Code or to temporarily 
suspend its operation. (Advisory Opinon 2001-05). Likewise, we lack any basis or power to 
grant any waivers from the prohibitions of the Code.  In our opinion you cannot serve as trustee.  
 
        Sincerely, 
 
 
 
        Howard W. Brill 
        For the committee 


